Cranio Sacraal

Het Cranio Sacrale Ritme

Je kunt het Cranio Sacrale ritme ook de ademhaling van het zenuwstelsel noemen. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt. Stress, fysiek letsel of een (emotioneel) trauma verstoren dit natuurlijke ritme. Daardoor worden spanning en stress vastgehouden in het zenuwstelsel en ontstaan blokkades in de weefsels.
Het Cranio Sacraal ritme biedt de mogelijkheid om in contact te komen met deze blokkades, met plekken die gespannen, afgesloten of verwaarloosd zijn. Met zachte druk en met aandacht wordt de geblokkeerde stroming weer op gang gebracht. Het zenuwstelsel krijgt als het ware opnieuw de weg gewezen naar herstel. De levensenergie kan weer vrij door het lichaam stromen.

Een Cranio Sacraal behandeling is aan te bevelen voor iedereen die een diepe ontspanning wil of die wil werken aan een betere gezondheid, zich vol levensenergie wil voelen of sneller wil herstellen na een operatie of ziekte. Een Cranio Sacraal behandeling heeft een diep ontspannende werking, versterkt het immuunsysteem en verhoogt het energieniveau. Je voelt je beter in balans en een diepe innerlijke rust.

Cranio Sacraal behandeling

De behandeling is heel aangenaam en ontspannend. Je ligt gekleed op de behandeltafel. Mijn handen raken je zacht aan en nodigen het lichaam uit om zich volledig, tot op celniveau te ontspannen. Ze luisteren naar het Cranio Sacraal ritme in je lichaam, dat wordt veroorzaakt door het inkrimpen en uitzetten van hersenvocht in onze schedel en ruggengraat en wat verbonden is met alle delen van het lichaam, met alle cellen.

Aantal behandelingen en tijdsduur

Het aantal behandelingen dat je nodig hebt hangt af of je voor ontspanning komt of voor een bepaalde de klacht. Soms kan één behandeling voldoende zijn. Meestal heb je een paar behandelingen nodig. Een aantal van mijn klanten komt regelmatig voor ontspanning en omdat de behandeling hen goed doet, een helende werking voor hen heeft en hen meer energie geeft.

De behandeling neemt, inclusief een kort gesprek voor en na de behandeling, anderhalf uur in beslag.
Kosten: zie tarievenlijst.
De behandeling van kinderen is korter en dan zijn de kosten afhankelijk van de tijdsduur.

De behandelingen kunnen zonder enig probleem worden gecombineerd met zowel reguliere behandelingen en medicijnen als andere vormen van natuurgerichte en/of alternatieve therapieën.

Het Cranio-sacrale systeem

Cranium betekent hoofd, het sacrum is het staartbeen. Wat daartussen zit is belangrijk, namelijk het centraal zenuwstelsel. Dat is het deel van het zenuwstelsel dat zich binnen de hersen- en de ruggemergvliezen bevindt. Het andere deel heet het perifere zenuwstelsel en dat bestaat uit de zenuwen die zich buiten de vliezen bevinden. Denk aan zenuwen van de armen, benen en huid.

De hersenvliezen en de ruggenmergvliezen bevinden zich respectievelijk aan de binnenzijde van de schedel en het wervelkanaal. Ze vormen een geheel en lopen in elkaar over. Het doel van de vliezen is om bescherming te bieden aan de hersenen en het ruggenmerg. Verder doen ze nog iets anders belangrijks. Ze dienen als een soort waterdichte plastic zak, die het hersenvocht scheidt van het bloed.
Het cranio-sacrale systeem is dus het geheel van hersenen, ruggenmerg, hersenvocht (=liquor) en de vliezen daaromheen.
Het hersenvocht wordt midden in de hersenen aangemaakt, doordat bloed word gezeefd. Elke dag maak je ongeveer 450 ml hersenvocht aan en dat circuleert door die waterdichte plastic zak. Doordat het bloed dat door de zeefjes gaat rechtstreeks van het hart komt, wordt dit onder behoorlijke druk in het cranio sacrale systeem geperst.

Het ritme

Je systeem zorgt ervoor dat die druk niet te hoog wordt door 1 tot 12 keer per minuut wat vocht terug de bloedbaan in te laten stromen. Hierdoor ontstaat het Cranio-sacrale ritme, wat de basis is waarop gewerkt wordt in Cranio-sacrale Werk. Bij een toename van de druk van het cranio-sacraal vocht, gaan de schedel en de wervelkolom een beetje plaatsmaken door respectievelijk uit te zetten en langer te worden (flexie).
Bij afname gebeurt het omgekeerde (extensie).

Het cranio-sacrale ritme is voelbaar (iedereen kan het voelen, mits je weet wat je moet voelen en je je erop weet te concentreren). Het wonder is dat het ritme niet alleen in de schedel en in de wervelkolom te volgen is, maar dat het door trek aan zenuwen en bindweefsel in het gehele lichaam aanwezig is Werken met het cranio-sacraal systeem kan dus in heel het lichaam nodig zijn (een scheefstaand botje in het hoofd kan knieklachten veroorzaken).

Klachten en het cranio-sacraal systeem

Het hersenvocht bevat het eten voor de hersenen. Het zit vol met brandstoffen, bouwstoffen en geladen deeltjes (om stroom op te wekken voor de zenuwen). Het is dus van belang, dat het hersenvocht overal goed bij kan en ruimte heeft om te stromen. Als de schedel en de wervelkolom beperkt worden in hun ruimte, wordt ook de ruimte voor die doorstroming beperkt. Dit is wat klachten kan veroorzaken of in stand houden. Oorzaken voor het klem raken zijn vaak fysiek (lichamelijk). Bijvoorbeeld een ongeval. Maar ook een zware geboorte, een operatie litteken of een beugel kunnen problemen veroorzaken.

Naast fysieke oorzaken, kunnen ook emoties de boel op slot zetten (voel je kaakspieren maar eens als je boos bent). Het lichaam is de spiegel van de ziel. Elke emotie (emotie komt van movere= naar buiten treden) heeft een rechtstreekse uitwerking op onze spieren. Angst kan ons letterlijk de controle doen verliezen over de sluitspieren. Bij boosheid gaan de schouders omhoog staan, paraat om klappen uit te delen en te ontvangen. Bij blijdschap ontspant je lichaam en trekken je gezichtspiertjes een glimlach op je gezicht.
De rijkdom aan ervaringen in het leven, leuke en minder leuke, vraagt veel van ons systeem. Spieren komen vaak langdurig onder hoge druk te staan. Denk aan spanningen op het werk of binnen het gezin. De spanningen op de spieren kunnen ervoor zorgen dat de natuurlijke bewegingen van het cranio-sacraal systeem tegengehouden worden.
Door het systeem in zijn ritme te stimuleren, wordt het gemakkelijker te voelen wat de beklemming heeft veroorzaakt. Meestal weten mensen al heel goed wanneer de desbetreffende spanning is ontstaan. Vaak is de kwestie allang op mentaal niveau verwerkt en zit alleen de herinnering aan wat toen was, nog in de cellen opgeslagen. Met cranio worden die herinneringen op fysiek niveau vrijgemaakt. Mensen hebben soms een relatief korte, heftige herbeleving van het gebeurde. Dit kan zowel voor fysieke, als voor emotionele herinneringen gelden. Omdat de meeste klachten en ziekten ontstaan door spanningen van spieren of scheefstanden van botstructuren, is cranio breed toepasbaar.

Een greep uit een breed scala aan klachten waar cranio bij kan helpen:

 • Pijn
 • Whiplash
 • Hoofdpijnen
 • Migraine
 • Vermoeidheid
 • Oogklachten
 • Chronische klachten
 • Tenniselleboog
 • Problemen met neus en voorhoofdsholte
 • Tand- en kaak problemen
 • Ontspanning
 • Persoonlijke ontwikkeling
 • Slapeloosheid
 • Piekeren
 • Angst
 • Ondersteunend bij geestelijk onwel zijn
 • Verdriet
 • Moeilijkheden met loslaten
 • Depressief gevoel
 • Klachten tijdens en na de zwangerschap
 • Huilbaby’s
 • Gewrichtsklachten

Als mens maken we veel mee. Ons lichaam is overal bij geweest en alles wat we meemaken ervaren we via de vezels van ons lichaam. Leven is een lijfelijke ervaring. In ons gemoed denderen alle belevingen van ons drukke bestaan op en neer. We hebben constant te maken met waarnemingen en reacties.
We groeien op en leren vanaf onze eerste dag hoe we onszelf het beste in leven kunnen houden. We leren hoe we ons moeten gedragen om het niet met straf of afwijzing, of zo min mogelijk daarvan, te moeten bekopen.
We leren, leren, leren. En elke cel in ons lichaam maakt het mee. Dingen gaan door merg en been. Sluiten of openen ons hart. Zitten op onze lever, maag of hoog (tot hier!!). Dat is je systeem, elke cel met alle ervaringen en herinneringen. En je systeem wil zijn verhaal kwijt. Wil zich ontdoen van het oude en ruimte maken voor het nieuwe. Soms vindt een systeem het nodig om dat via het bewustzijn te doen en de herinnering komt dan naar boven. Soms kan dat puur via het lichaam, maar vindt de verandering plaats de volgende dag of week en gaat iemand verbaasd zijn van hoe assertief hij/zij was in een situatie waar hij/zij normaal gesproken geen raad mee wist. Een doof gevoel van een tandartsverdoving kan naar boven komen. Een pijn van jaren geleden, kan tijdelijk weer terugkomen en kan worden losgelaten.
In je lichaam zit alle informatie, die je nodig hebt om verder te komen. En Cranio Sacraal werk kan je daarbij helpen op een zachte liefdevolle manier.